Сучасний туризм вимагає нових підходів як від подорожуючих, так і від бізнесу та органів місцевої влади. Прагнучи до цифрової трансформації, Гайворонська громада розпочала роботу над чат-ботом #МандруйГайворонщиною. Чи підвищить новий проєкт туристичний потенціал регіону?

Успішні практики українських громад свідчать, що розвиток локального туризму — це дієвий інструмент залучення інвестицій, росту підприємництва та підвищення рівня життя мешканців. Цифровізація, яка наразі трансформує чи не всі сфери життя українців, змінює і сферу відпочинку. Вимоги сучасних мандрівників з одночасною доступністю цифрових сервісів потребують інноваційних рішень, які змінять обличчя українського туризму.

Гайворонщина туристична: диджитал-оновлення

Непересічний туристичний потенціал Гайворонської міської територіальної громади на Кіровоградщині роками привертає увагу любителів подорожей. Мальовничі природні пейзажі, численні памʼятки козацької доби, храми з унікальною архітектурою — кожний знаходить свою мандрівну спокусу. Один із найцікавіших магнітів — найдовша в Україні та Європі вузькоколійна залізнична дорога та повʼязані з нею артефакти: спеціалізована техніка, локомотивне депо, водонапірні вежі, залізничний квартал. Саме щомісячні залізничні ретро-тури сформували потребу в інструменті, який би надавав інформацію про туристичні можливості в зручному форматі. Це зумовило напрям нового диджитал-проєкту Гайворонщини — туристичного чат-боту.

Гайворонська громада
Вузькоколійна залізнична дорога — один з головних туристичних магнітів Гайворонщини

Робота над цифровим інструментом розпочалась в листопаді 2022 року. «Ми обрали туристичний проєкт цифровізації, оскільки він є потенційним джерелом популяризації громади, сприяє її розвитку, налагоджує зв’язки з туристами та потенційними інвесторами, — каже Заряна Хмара, керуюча справами (секретар) виконавчого комітету Гайворонської міської ради. — Крім того, відгуки туристів можуть привнести нові ідеї, які стануть стимулом для вдосконалення громади».

За задумом авторів проєкту, чат-бот #МандруйГайворонщиною забезпечить швидкий та зручний доступ до інформації про громаду, а також допоможе туристам орієнтуватися в маршрутах, ознайомлюватися з місцевими подіями та знаходити контакти корисних сервісів. Зараз над проєктом у рамках акселераційної програми «Громада 4.0» разом із Заряною працюють Богдан Римар, начальник відділу комунікативно-функціонального забезпечення Гайворонської міської ради, та Інна Дунаєвська, завідувач сектору з питань інформаційної політики того ж відділу.

Над чат-ботом #МандруйГайворонщиною працюють спеціалісти Гайворонської міської ради

Чат-боти як дієвий інструмент комунікації

Чат-боти як цифровий інструмент давно здобули популярність серед представників органів місцевої влади та бізнесу завдяки можливості взаємодії в реальному часі та персоналізованому підходу до комунікації з користувачами. Українські громади використовують технологію у сферах адміністрування, локального підприємництва, освіти, культури тощо. Серед головних переваг розробки в порівнянні з сайтами та мобільними додатками виділяють:

  • Інтуїтивний та зрозумілий для користувача інтерфейс;
  • Можливість оперативної відповіді на запитання та допомога в реальному часі за допомогою автоматизованих функцій;
  • Персоналізація рекомендацій відповідно до індивідуальних потреб користувача;
  • Гнучке налаштування та змінення функціоналу без необхідності масштабного оновлення;
  • Можливості аналізу поведінки користувачів для покращення якості послуг.

Для створення чат-бота не потрібні складна технічна інфраструктура або спеціалізоване програмне забезпечення. Багато платформ пропонують хмарне розміщення та готові інтеграції з популярними месенджерами, що спрощує розгортання. Водночас розроблення і впровадження туристичного чат-боту є доволі масштабним процесом, який вимагає ретельного планування. Команда Гайворонської громади йшла за таким планом:

  • Аналіз ринку і туристичних продуктів задля розроблення концепції;
  • Опитування потенційних користувачів і формування їхніх запитів;
  • Розроблення чіткої структури чат-боту, його основних функцій та можливостей;
  • Наповнення боту інформацією про памʼятки, маршрути, події, корисні посилання з різних джерел;
  • Створення мінімального прототипу й тестування на реальних користувачах;
  • Виправлення помилок та оптимізація працюючої версії;
  • Розроблення стратегії просування з використанням соціальних мереж, сайту, зовнішньої реклами.

Від аналізу до дописів: як розроблявся чат-бот #МандруйГайворонщиною

Етапи аналізу ринку й користувачів та продумування структури команда проєкту пройшла за перші місяці програми «Громада 4.0» . У якості платформи для створення чат-боту #МандруйГайворонщиною спеціалісти обрали Smart Sender, що підтримує різні месенджери та має безкоштовний тарифний план для ботів до 500 підписників. Функціонал платформи допоміг Богдану Римару створити працюючий інструмент без залучення розробників або спеціалістів із програмування. Інформаційне наповнення чат-боту здійснювали Заряна Хмара та Інна Дунаєвська. Контент про памʼятки та інформаційні маршрути брали з розділу «Туризм» на офіційному сайті громади, а інформацію про готелі, ресторани, автобусні маршрути і таксі з сайтів, що доступні в інтернеті. Команда також співпрацює з Гайворонським краєзнавчим музеєм і організаторами локальних фестивалів GooDoK_Fest та Казавчин_Fest, аби чат-бот містив актуальну для туристів інформацію.

Тестова версія чат-боту #МандруйГайворонщиною

Прототип чат-боту #МандруйГайворонщиною має структуру з ключових елементів та інструкцію з використання. Взаємодія користувачів із чат-ботом розпочинається з привітання та ознайомлення з його функціями. Далі вони можуть шукати місця для відвідування за різними категоріями, такими як історичні пам’ятки, ресторани, кафе, розважальні заклади та магазини. Також чат-бот надає календар подій на поточний місяць та контакти місцевих сервісів: готелі, таксі та лікарні. Додатково, користувачі можуть отримувати відповіді на найпоширеніші запитання про Гайворонщину.

Випуск диджитал-продукту неможливий без попереднього тестування — етапу, який суттєво зменшує ризик невдач. «Зараз ми знаходимося на завершальному етапі розроблення чат-бота: збираємо останню інформацію від місцевих жителів, тестуємо разом зі працівниками міської ради й мешканцями, знаходимо помилки та покращуємо функціональність, — ділиться Заряна. — У тестуванні беруть участь близько сотні людей. Користувачі відгукуються досить позитивно, оскільки чат-бот є дуже зручним та простим у використанні, дає швидкі та коректні відповіді на запитання. Проте ми також виявили деякі недоліки: наприклад, бот не завжди міг запропонувати користувачеві місце, яке йому підходило б найкраще, або давав неповну інформацію про події або сервіси. Ці відгуки дають нам можливість покращувати роботу чат-бота та надавати найякісніші послуги».

Анонс нового чат-боту команда проєкту планує підкріпити різними рекламними інструментами. Стратегія просування #МандруйГайворонщиною включає QR-коди, банери та платформи соціальних мереж. Такий комплексний підхід забезпечить максимально широке охоплення аудиторії:

  • QR-коди на зовнішніх поверхнях будівель, проїжджих частин, транспорті, у туристичних локаціях переводитимуть офлайн-аудиторію одразу в чат-бот просто за допомогою смартфона;
  • банери та плакати в громадських місцях працюватимуть на впізнаваність боту й також забезпечать онлайн-трафік;
  • соціальні мережі із великою кількістю активних користувачів та можливістю створювати рекламні дописи в Facebook, Instagram, Twitter.

Комунікації розраховані, в першу чергу, на туристів, які планують подорож або вже приїхали на Гайворонщину. Зовнішня реклама також охопить переселенців, які приїхали в Гайворонську громаду після повномасштабного вторгнення і ще не знайомі з туристичним потенціалом регіону. Крім того, завдяки інструментам просування частково буде задіяна і аудиторія мешканців, які не відвідують сайт громади і не знають, про можливості для власного відпочинку.

Загалом ефективна маркетингова стратегія, яка включає рекламу, просування в соціальних мережах, контент-маркетинг та інші інструменти, сприятиме його успішній імплементації.

Цифровий розвиток як ключ до успіху

Участь в акселераційний програмі «Громада 4.0» дала команді змогу покращити знання та навички в галузі цифровізації, взяти участь у тренінгах та майстер-класах, обмінятися досвідом з іншими громадами-учасницями. Менторка команди Ольга Троян, експертка з розроблення продукту та бізнес-розвитку, дає зворотній звʼязок на кожному етапі розроблення чат-боту, допомагаючи уникнути помилок і покращити ефективність продукту. «Мені дуже приємно працювати з командою Гайворонської громади, яка цілеспрямовано та завзято рухається до реалізації своєї ідеї. Від самого початку програми громада стрімко почала працювати над проєктом. Це одна з небагатьох команд, яка задовго до кінця програми пройшла велику дистанцію від ідеї до першої повноцінної версії та взаємодії з різними цільовими групами потенційних користувачів продукту», — каже Ольга.

Громада планує випустити робочу версію #МандруйГайворонщиною в серпні 2023 року. Але функціонал і контентне наповнення чат-боту можна буде розширити навіть після його запуску, що і планує робити команда: «Передусім ми хочемо надати користувачам можливість переглядати фотографії та відеоекскурсії місцевості. Також планується розроблення інтерактивної карти міста та громади, яка допоможе знаходити маршрути до різних визначних місць. Додатково ми плануємо впровадити розумний пошук, який буде рекомендувати туристам місця для відвідування на основі їхніх інтересів. Важливим елементом розширеної функціональності буде можливість замовлення екскурсій із водієм або туристичним гідом».

Онлайн-зустріч учасників програми «Громада 4.0»

Під час роботи над проєктом, Гайворонська громада разом з командою програми «Громада 4.0» знайшли неочевидні інсайти, які можуть стати цінними для тих, хто прагне створити власний чат-бот:

  • Перш ніж приступити до розроблення, зʼясуйте, які потреби різних аудиторій можуть бути закриті вашим диджитал-рішенням. Врахуйте інтерес різних аудиторій, таких як мешканці, локальний бізнес, органи місцевого самоврядування, і визначте, які функції будуть корисні для кожної групи.
  • Для роботи над функціоналом і контентом чат-боту стануть в нагоді реальні опитування зацікавлених груп населення. Це допоможе виявити нетипові потреби та очікування. 
  • При зборі контенту користуйтеся традиційними джерелами інформації, такими як вебсайти та бази даних, та звертайтеся до локальних джерел. Співпраця з туристичними організаціями допоможе отримати оновлену інформацію про маршрути, події, екскурсії. Музеї та інші культурні заклади можуть надати додаткові матеріали про історію місцевості, визначні памʼятки.
  • Запровадьте механізми збору зворотного зв'язку від користувачів. Аналізуйте цю інформацію та використовуйте її для вдосконалення чат-боту та виправлення проблем. Регулярно оновлюйте функціонал з урахуванням потреб користувачів.

Успішне впровадження сучасних диджитал-інструментів у життя громади залежить від готовності постійно розвивати свої знання та навички в цифровій сфері. Це вимагає активного обміну досвідом з іншими громадами, максимального використання всіх наявних ресурсів, що надаються державою, бізнесом і громадськими організаціями, а також відкритості до інновацій. Невеликі диджитал-кроки, які громади роблять сьогодні, стануть невід’ємною частиною великого цифрового перетворення громад, регіонів, країни.

Програма «Акселератор цифрової стійкості Громада 4.0» реалізується міжнародною організацією SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою».